Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Agecap i medierna

Medierna skriver ofta om AgeCaps forskning. Här finns länkar till artiklar och nyhetsinslag som beskriver vår forskning i både svenska och utländska medier. 

 • Sveriges Radio: Regeringen lyssnade inte på äldreforskarnas varningar

  [2020-06-24] Strax innan pandemin tillsatte regeringen ett råd av erkända äldreforskare i, men ville inte anlita dem för att minska smittspridningen i äldrevården. Den omfattande spridningen av covid-19 på äldreboenden hade kunnat mildras om regeringen lyssnat till rådet, menar nu flera ledamöter.

 • Aftonbladet: Så hade Sverige kunnat stoppa coronasmittan i äldrevården

  [2020-06-23] I norska Tromsö har man inte fått ett enda coronafall på sina äldreboenden. Detta genom en taktik som Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap, centrum för äldre och hälsa på Göteborgs universitet, föreslog för Sverige redan i mars.

 • Neurologi:Var det värt ansträngningen? Äldre personers erfarenheter av att delta i en populationsstudie.

  [2020-06-23] Longitudinella populationsstudier om äldres hälsa kan ge viktig information om äldre personers behov och en ökad förståelse av åldrandeprocessen. De flesta studier om äldre personers motiv för att tacka ja till att delta i dessa studier, eller varför de väljer att avsluta sitt deltagande, har en kvantitativ forskningsdesign. Även om dessa studier pekar på viktiga faktorer för rekrytering och studiebortfall, är kvalitativa studier som fokuserar på äldre personers erfarenhet av att delta i longitudinella populationsstudier väldigt få.


 • Expressen: Teknikstrul ett hot när barnbarnen inte hjälper

  [2020-06-23] Många äldre riskerar att bli offer för ensamheten när smarta telefoner, surfplattor och datorer står i centrum för våra sociala umgängen. Men Alexandra Weilenmann, AgeCap-forskare som länge forskat om människors mobil- och it-vanor, tror att det nya sättet att umgås kommer gynna vår tekniska utveckling. ¿ Man kan inte bara säga att man vill ha det som det var innan. Jag tror att det här har blivit en knuff framåt.

 • GP: Samtalen till Självmordslinjen ökar under corona

  [2020-06-08] Många personer som lider av psykisk ohälsa lider svårt under coronapandemin. Under april har samtalen till Självmordslinjen ökat med över 60 procent jämfört med samma period förra året. Margda Waern är professor och överläkare i allmän psykiatri på Sahlgrenska akademin. Hon har forskat kring suicid bland vuxna, med särskilt fokus på de äldre och konstaterar att ensamhet alltid är en stor risk.

 • GP: Trots allt tal om sköra äldre - dagens 70-plussare är bättre på allt

  [2020-06-05] Under coronapandemin har 70-plussarna beskrivits som en skör grupp som måste skyddas. Nu kommer en ny rapport som visar att de är friskare än någonsin. - Äldre blir friskare och lever allt längre. Ingmar Skoog konstaterar att rapporten ger en annan bild av åldersgruppen än den vi fått höra på de dagliga presskonferenserna under coronapandemin. - Inte minst i början fick man bilden att de var sköra, och att de behövde skyddas. Men den stora majoriteten av 70-75-åringar är väldigt, väldigt aktiva, säger Ingmar Skoog.


 • SvD: Coronaviruset i Sverige: Detta bör göras för att skydda äldre på boenden

  [2020-05-02] Hela Sverige riskerar att få en liknande situation som den på Stockholms äldreboenden om vi inte gör mer för att minska spridningen av viruset på boendena. Det skriver flera debattörer, som lägger fram fem förslag.

 • Aftonbladet: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

  [2020-04-17] Kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot landets äldreboenden. Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen i många år, enligt äldreforskare. ¿ Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli såhär. Det var den första tanken du tänkte när viruset började spridas ¿ hur går det för äldreboenden och hemtjänsten? säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 • Läkartidningen: Involvera experter på åldrande för att skydda äldre mot covid-19

  [2020-04-16] Det finns stor vetenskaplig och klinisk erfarenhet inom äldreforskningen i Sverige som bör utnyttjas nu, när den behövs som mest. Vi är beredda att stödja Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR och föreslår att man aktiverar det nyinrättade äldreforskarrådet på Socialstyrelsen.


 • Aftonbladet: Ålder ska inte styra vem som får vård

  [2020-04-15] I Corona-krisen måste vården prioritera rätt. I nuläget ska biologisk ålder vara ett kriterium när intensivvården prioriterar, men begreppet är inte exakt definierat. Därför riskerar den kronologiska åldern, det vi brukar mena med ålder, att användas i praktiken. För att prioritera rätt bör vården istället göra en helhetsbedömning av varje enskild individ. Det skriver 18 meriterade professorer, överläkare och docenter, bland dem Ingmar Skoog. föreståndare för AgeCap och Agecap-forskaren Synnöve Dahlin Ivanoff.

Sidansvarig: Ragnhild Larsson & Pia Gudmundsson|Sidan uppdaterades: 2019-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?