Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kapabilitet

Övergripande teori 

Inom Age Cap är kapabilitet ett viktigt begrepp. Kapabilitet handlar om människors förmågor att nå mål och göra saker som upplevs som värdefulla. I åldrandet påverkas dessa möjligheter av hälsa, genetik, personlighet, intellektuell förmåga, familj, vänner, bostad, arbetsplats, politiska beslut, åldersdiskriminering, fördomar etc. Ett viktigt fokus för centrumets verksamhet är att genom forskningen bidra till att äldres välbefinnande, funktion och delaktighet kan behållas så länge och i så stor utsträckning som möjligt. Begreppet kapablitet kopplas ofta till indiska nationalekonomen och nobelpristagaren Amartya Zens forskning om the capability approach kopplat till utvecklingsfrågor. Även filosofen Martha Naussbaum har utvecklat kapabilitetsbegreppet genom att peka på institutioners ansvar för mänsklig utveckling. Flera forskningsprojekt inom Age Cap handlar om att utveckla metoder för att mäta kapablitet och att utveckla kapabilitetsbegreppet. 

 

Forskningsmetoder

Både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder kommer användas och projekt som utvärderar sekulära trender, kroppslig och mental/kognitiv hälsa, neurologisk hälsa, arbete och pensionering, bräcklighet, och självbestämmande kommer inkluderas. Forskare vid centrat och deras nätverk har redan tillgång till stora populationsbaserade databaser.

Planen är att starta nutida interventionsstudier och longitudinella studier av nya kohorter som låter oss täcka hela åldersspannet från 50 till 100 år.

Att mäta kapabilitet

Ett instrument för att mäta kapabilitet hos äldre personer har utvecklats vid Universitetet i Birmingham i Storbritannien. ICECAP-O (ICEpop CAPability measure for Older people) fokuserar, till skillnad från många andra livskvalitetsinstrument, på ett bredare perspektiv och inte bara hälsa och funktionsförmåga. Det kan även användas för hälsoekonomiska analyser.

ICECAP-O har nu översatts till svenska och forskning pågår inom AgeCap för att reliabilitets- och validitetstesta detta instrument. Det är fritt att använda, men ska registreras. Mer information och den svenska översättningen hittar du här.

Kontakta helena.horder@neuro.gu.se om du är intresserad av den svenska versionen av ICECAP-O.
 

Sidansvarig: Ingmar Skoog & Pia Gudmundsson|Sidan uppdaterades: 2017-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?