Många äldreforskare på årets bokmässa

Nyhet: 2018-09-21

Lyssna till ett samtal om livet och döden, lär dig mer om äldres underrepresentation i medierna och matens betydelse för ett hälsosamt åldrande.
Under årets bokmässa deltar AgeCap, centrum för åldrande och hälsa, med flera spännande programpunkter.

Vi vet ganska väl vad vi behöver äta för att må bra, men hur är det med de äldre? Vilken roll spelar kosten för ett hälsosamt åldrande och för att förebygga åldersrelaterade sjukdomar och undernäring? Och vilken mat erbjuds egentligen äldre människor?
På torsdag morgon samtalar Jessica Samuelsson, dietist och forskare på AgeCap, med krögaren och kokboksförfattaren Leif Mannerström, krögare och kokboksförfattare som ofta ger sig ut i debatten för att försvara äldres rätt till god och näringsriktig mat.
27 september 9:30 – 10:00

Ålderism i medierna

Hur ofta ser du äldre människor i din dagstidning? Flera internationella studier visar att äldre är underrepresenterade i medierna. Forskarna Maria Edström och Dimitrios Kokkinakis har letat efter texter om äldre och åldrande i svenska nyhetsmedier. Deras preliminära resultat visar att ålderismen är utbredd, det vill säga fördomar mot och diskriminering av äldre på grund av deras ålder.
27 september 12:00 -12:30

När är man för gammal att vara med?

Var fjärde svensk är över 60 år, men ofta försvinner deras röster i debatten. När får äldre vara med i debatten, på vilka arenor och i vilken roll?
Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap, Maria Edström, lektor vid institutionen för journalistik medier och kommunikation och Ulrika Lagerlöf Nilsson, forskare i historia ger historiska, mediala och rättsliga perspektiv på äldres plats i samhället.
(27 september 15:00 – 15:30)

Fråga en forskare

Under rubriken Fråga en forskare kan bokmässans besökare ställa frågor till några av AgeCaps forskare.
Ulrika Lagerlöf Nilsson svarar på frågor om synen på äldre och åldrande i ett historiskt perspektiv, till exempel relationen mellan barn och gamla föräldrar, samhällets syn på och olika lösningar för att ta hand om sina äldre och kanske viktigast av allt, hur skiljer sig vårt sätt att ”hantera” äldre nu jämfört med förr – finns det egentligen något nytt under solen?
(27 september 16:00)

Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap, svarar på frågor om rättsliga perspektiv på äldres plats i samhället.
(27 september 16:00)

Annika Bergström, professor i journalistik, medier och kommunikation pratar om Digitala seniorer. Den äldre befolkningen står i stor utsträckning utanför det digitala samhället. Men det är stor skillnad mellan yngre äldre och äldre äldre när det gäller vem som är digital och vad man gör på nätet. Framför allt är det de äldsta i samhället som inte kan eller vill dra nytta av digital information, tjänster på nätet, möjligheter att handla på nätet eller använda digital vård.
(27 september 16:30)

Robert Sigström, forskare vid AgeCap, svarar på frågor om äldres psykiska hälsa och psykvården för äldre. Kan vi lita på att forskningsrönen är sanna?
Roberts forskning bygger på befolkningsstudier av psykisk ohälsa hos
äldre i Göteborg.
(30 september 09:30)

Hur får äldre ett gott och värdefullt åldrande?

Målet med AgeCaps forskning är att öka äldres möjlighet till ett gott och värdefullt åldrande, men hur når vi dit? När vi blir äldre påverkas våra möjligheter av hälsa, genetik, personlighet, intellektuell förmåga, familj, vänner, bostad, arbetsplats, politiska beslut, åldersdiskriminering och fördomar.
Lotta Dellve, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Boo Johansson, professor i psykologi och Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap, diskuterar kapabilitet inom äldreomsorgen, i rättssystemet och ur ett kognitivt åldrandeperspektiv.
(Kapabilitet handlar om våra förmågor att nå mål och göra saker som vi själva upplever som värdefulla.)
(28 september 12 :00 - 12:30)

Hur känns det att ha en åldrad kropp?

Det kan vara svårt att föreställa sig hur det känns att ha en åldrad kropp innan man själv blivit äldre. Genom att prova äldredräkten så får du en möjlighet att verkligen känna hur det känns att vara gammal med nedsatt syn och hörsel och en allt stelare kropp.
(28 september 12:30 – 17:00)

Ett samtal om livet och döden

Rafael Donner har skrivit boken Innan du försvinner, om livet och döden, en åldrande kändispappa och en existentiellt konfunderad son. Kan man förstå sig själv genom sina närmaste? Och hur påverkar åldersskillnaden relationen?
Ingmar Skoog, forskningsledare vid AgeCap, bidrar med sina kunskaper om äldre och åldrande i detta samtal om livet och döden.
(30 september 10:00)

Under hela bokmässan kan du också testa dina kunskaper om äldre människor och om åldrande i vårt äldre-quiz, som finns i vår monter.

FAKTA:

Bokmässan äger rum den 27 -30 september, på Svenska Mässan i Göteborg.
Du hittar AgeCaps aktiviteter i Göteborgs universitets monter: B07:74

AV: