Årsrik eller gammal - vilken syn har politiker på äldre?

Debatt

Politikerhearing om äldrefrågor i Göteborg

Var fjärde väljare är över 65 år och kan avgöra höstens val. Samtidigt som de äldre väljarna blir fler, blir förstagångsväljarna allt färre.
Göteborg är dessutom en av fyra så kallade åldersvänliga städer i Sverige. Hur märks det? Och vilket ansvar tar politikerna?
Den 23 augusti möts forskare från AgeCap och våra lokala politiker för att diskutera de viktiga äldrefrågorna.

Arrangör: AgeCap, Göteborgs universitet, i samarbete med Sensus och Årsrika, en vandringsutställning om åldrandet.

Moderatorer: Anders Palmgren, politikreporter och Ingmar Skoog, forskningsledare AgeCap vid Göteborgs universitet.

Medverkande: Barbro Westerholm, riksdagens äldsta politiker som myntat begreppet årsrika, Göteborgspolitiker från de olika blocken, forskare från AgeCap, Centrum för äldreforskning vid Göteborgs universitet: Ulrika Lagerlöf Nilsson, Ewa Wikström, Maria Edström, Eva-Maria Svensson, Ingmar Skoog, Synneve Dahlin Ivanhoff, representanter för pensionärsorganisationerna, Lisa Holtz från Åldersvänliga Göteborg, Annica Carlsson Bergdahl, producent av utställningen Årsrika samt representanter för näringslivet och facket.
Teman under hearingen

Äldre i politiken: Äldre är underrepresenterade i politiken. Vilka konsekvenser får det?
Arbetslivet: Hur länge ska vi orka jobba? Och vill arbetsgivarna ha äldre arbetskraft?
Vården och omsorgen: Hur åldras vi? Vilka utmaningar innebär det för samhället och hälso- och sjukvården?
Ålderism: Hur ser diskrimineringen av äldre ut i samhället generellt och i medierna? Vad kan vi göra åt den?
Vad kan vi lära av historien?Dagens utmaningar är inte unika i ett historiskt perspektiv. Vad kan vi lära av historien?

Evenemanget är gratis, men du behöver anmäla dig. Anmälningslänk

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Datum: 2018-08-23

Kategorier: Populärvetenskap

Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1
Malmstensalen Handelshögskolan Göteborg, Vasagatan 1

Sista anmälningsdag: 2018-08-23 kl. 09:00.

Kontaktperson: Ragnhild Larsson

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: Ragnhild Larsson & Pia Gudmundsson|Sidan uppdaterades: 2017-06-01