Aktuellt

Här kan du läsa om aktuella Nyheter från AgeCap. Här finns även information om olika aktiviteter i vårt Kalendarium.

Nyheter från AgeCap

• Depression hos äldre kan kopplas till genusuttryck

[2020-06-09] Depression har minskat över tid hos äldre kvinnor, men förekomsten är fortfarande nästan dubbelt så hög som hos äldre män. Skillnaden mellan män och kvinnor verkar vara kopplad till både biologiskt kön och genusuttryck. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet som undersökt förekomsten av depression hos 70-åringar.

• Poddtips: Fördomar om äldre ställs på sin spets under pandemin

[2020-06-08] De fördomar om äldre som synliggjorts under pandemin riskerar påverka äldres självbild mycket negativt under lång tid framöver. Det säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap vid Göteborgs universitet, i det senaste avsnittet av podcasten Akademiliv.

• Nytt blodtest för alzheimer utvecklat

[2020-04-24] Ett nytt blodtest för alzheimer har utvecklats under ledning av forskare vid Göteborgs universitet. Metoden bygger på att mäta en specifik variant av proteinet tau i ett vanligt blodprov, vilket gör testet enklare och billigare att utföra.

• Nu undersöker forskare riskkommunikationen till äldre i coronatider

[2020-04-17] Nu undersöker Gabriella Sandstig, forskare vid JMG, Göteborgs universitet om riskkommunikationen och användningen av stereotyper under coronapandemin kan påverka äldre personers tilltro till den egna förmågan att hantera en kris och i så fall hur.

• Få äldreexperter konsulteras under coronapandemin

[2020-04-17] Trots att äldre tillhör de som drabbas hårdast av coronapandemin, syns få äldreexperter i medierna eller som rådgivare till myndigheterna. De äldre får inte heller komma till tals själva i någon högre utsträckning. - Därför borde det finnas en centralt placerad person som är ansvarig för att minska smittspridningen bland äldre, säger Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.