Aktuellt

Här kan du läsa om aktuella Nyheter från AgeCap. Här finns även information om olika aktiviteter i vårt Kalendarium.

Nyheter från AgeCap

• Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

[2019-02-22] Att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter och att vara fysiskt aktiv i medelåldern kan minska risken att drabbas av demens senare i livet. Det visar en studie från forskare vid AgeCap, Centrum för ådrande och hälsa, vid Göteborgs universitet. Studien publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neurology.

• Kulturella aktiviteter kan minska risken för demens

[2019-02-20] Kulturella aktiviteter och fysisk aktivitet i medelåldern kan minska risken att drabbas av demens senare i livet. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för ådrande och hälsa, vid Göteborgs Universitet. Studien publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neurology.

• AgeCaps årsmöte: Multidisciplinära samarbeten ger ny kunskap

[2019-02-13] Inom AgeCap finns det 20 forskningsprojekt som sträcker sig över fakultetsgränserna och 14 olika institutioner på Göteborgs universitet använder sig av de data som finns i befolkningsstudierna. Den 13 december hade AgeCap sitt årliga möte för att summera året som gått och blicka framåt. Temat för 2018 var möjligheter och utmaningar kopplade till multidisciplinär forskning. Föreståndare Ingmar Skoog gav en genomgång över året som gått och AgeCaps vision framåt. Hanna Falk och Ulrika Lagerlöf Nilsson berättade sedan om hur arbetet med vår Antologi om kapabilitet hos äldre personer fortskrider, Capability on ageing- from cell to society, som ska visa på flera olika perspektiv på kapabilitetsbegreppet, där olika discipliner beskriver hur det egna forskningsområdet knyter an till kapabilitet, det vill säga människors förmågor att utföra handlingar att nå mål som de själva upplever som värdefulla. Tanken är att visa på bredden i hur man kan använda kapabilitet som begrepp och teoretiskt ramverk i studier om åldrandet och äldres hälsa.

• Förbättrad hälsa hos dagens 70-åringar

[2019-02-04] Dagens 70-åringar mår som 50-åringarna i början av 1970-talet. Det var huvudbudskapet när nya forskningsresultat presenterades för studiedeltagarna själva.

• Val och byte av hemtjänst upplevs som krångligt och komplicerat

[2019-01-31] Äldre som ska välja hemtjänst får inte tillräcklig information om vilka valmöjligheter som finns. Bristande kontinuitet hos personalen som ska utföra hjälpen och osäkerhet om när hjälpen kommer begränsar de äldres inflytande över vardagslivet. Det visar forskning från Göteborgs universitet.