Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Detta är AgeCap

Det gemensamma målet för Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap) är att öka äldres kapabilitet och möjlighet till ett gott och värdefullt åldrande. AgeCap är ett tvärvetenskapligt centrum som består av forskare från 15 institutioner och fem fakulteter. AgeCap är en del av Göteborgs universitets satsning att möta globala utmaningar, UGOT Challenge. 

Åldrandet som global utmaning 

Antalet personer över 65 år kommer att tredubblas de närmaste decennierna. Allt fler och friskare äldre är en stor global framgång, men också en stor samhällsutmaning eftersom det exempelvis innebär att fler pensionärer behöver försörjas och att antalet personer med demens kommer att öka. 

“Populations around the world are rapidly ageing, with some of the fastest change occurring in low- and middle-income countries. Promoting healthy ageing, and building systems to meet the needs of older adults, will be sound investments in a future where older people have the freedom to be and do what they value.” WHO 2016 http://www.who.int/ageing/global-strategy/en/

  

Nyheter från AgeCap

  • Ingmar Skoog får Alzheimerfondens stora forskningspris

    [2017-12-21] Från alzheimerfonden.se: - Forskningen känns som ett erkännande både för mig och den forskningsgrupp som jag leder. Priset innebär att vi kan upptäcka olika sätt att förebygga demenssjukdomar och kan även leda till att vi hittar ledtrådar till nya behandlingsmöjligheter.

  • Ingmar Skoog kan bli Årets Senior

    [2017-11-20] Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap, är en av de nominerade till utmärkelsen årets senior.

  • Kaj Blennow får Nordiska medicinpriset

    [2017-11-08] Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin, är en av två mottagare av Nordiska medicinpriset 2017. Han får priset för sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, och för sina epokgörande studier om molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom.

Sidansvarig: Ingmar Skoog & Pia Gudmundsson|Sidan uppdaterades: 2017-11-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?