Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kapabilitet

Övergripande teori

En individs kapabilitet innefattar förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta. Faktorer på olika nivåer av personens liv utgör basen för vad personen är kapabel till.

Exempel på faktorer på en samhällsnivå är lagar och regleringar som påverkar pension, social säkerhet, arbetsmarknad, hemhjälp och omvårdnad. Faktorer som påverkar äldre personers förmågor på en gruppnivå inkluderar sammanhanget som det dagliga livet pågår inom, d.v.s. socioekonomi, familjeliv, sociala nätverk, omvårdnadsmöjligheter och hälsovård samt arbete och åtaganden. Slutligen, individnivå faktorer inkluderar genetiskt anlag, neurobiologi, personlighet, kroppslig och mental/kognitiv hälsa, livsstil samt humankapital (d.v.s. utbildning, förvärvad yrkeskompetens och försörjningsförmåga).

Forskningsmetoder

Både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder kommer användas och projekt som utvärderar sekulära trender, kroppslig och mental/kognitiv hälsa, neurologisk hälsa, arbete och pensionering, bräcklighet, och självbestämmande kommer inkluderas. Forskare vid centrat och deras nätverk har redan tillgång till stora populationsbaserade databaser.

Planen är att starta nutida interventionsstudier och longitudinella studier av nya kohorter som låter oss täcka hela åldersspannet från 50 till 100 år.

Att mäta kapabilitet

Ett instrument för att mäta kapabilitet hos äldre personer har utvecklats vid Universitetet i Birmingham i Storbritannien. ICECAP-O (ICEpop CAPability measure for Older people) fokuserar, till skillnad från många andra livskvalitetsinstrument, på ett bredare perspektiv och inte bara hälsa och funktionsförmåga. Det kan även användas för hälsoekonomiska analyser.

ICECAP-O har nu översatts till svenska och forskning pågår inom AgeCap för att reliabilitets- och validitetstesta detta instrument. Det är fritt att använda, men ska registreras. Mer information och den svenska översättningen hittar du här.

Kontakta helena.horder@neuro.gu.se om du är intresserad av den svenska versionen av ICECAP-O.
 

Sidansvarig: Ingmar Skoog & Hanna Falk|Sidan uppdaterades: 2015-09-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?